- Comerç
- 11/9/2024
Espanya i la Xina es comprometen a construir una relació econòmica i comercial més equilibrada.
Viatge oficial a la República Popular Xina
La secretària d'Estat de Comerç, Amparo López Senovilla, ha acompanyat al president del Govern d'Espanya en el seu viatge oficial a la Xina, que ha comptat amb una intensa agenda empresarial.
Un dels objectius del viatge ha estat reforçar les relacions comercials i econòmiques per impulsar una aliança més equilibrada.
En el marc d'aquesta visita, s'ha celebrat un encontre empresarial i la segona reunió del Consell Empresarial Espanya-Xina on les empreses espanyoles i xineses han pogut compartir oportunitats conjuntes de negoci.
S'ha signat un acord per crear un mecanisme permanent de cooperació i de diàleg en assumptes comercials i d'inversió, i un altre acord per a la cooperació en el comerç de serveis i l'economia digital.
A més, han visitat el clúster empresarial tecnològic de Kunshan, un parc industrial en el qual tenen les seves plantes de producció moltes empreses espanyoles per recolzar els seus projectes internacionals a la regió asiàtica.
11 de setembre de 2024.- La secretària d'Estat de Comerç, Amparo López Senovilla, ha acompanyat al president del Govern d'Espanya en el seu viatge oficial a la Xina amb la finalitat de reforçar les relacions comercials i impulsar la inversió entre tots dos països.
Per a això, l'agenda del viatge va comptar amb un ampli nombre d'activitats enfocades a reforçar la cooperació empresarial i cercar aliances entre tots dos països. A Pequín es va celebrar la segona reunió del Consell Assessor Empresarial i, en Shanghái, va tenir lloc l'Encontre Empresarial Espanya-la Xina, organitzat pel Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, a través de la Secretaria d'Estat de Comerç i ICEX, al costat de CEOE i Cambra de comerç d'Espanya.
A més, el president del Govern, al costat de la delegació espanyola, ha mantingut encontres amb autoritats xineses, així com amb inversors i empreses xineses per incrementar les relacions bilaterals i que siguin més equilibrades.
Amb aquest objectiu, s'ha signat un acord per crear un mecanisme permanent de cooperació i de diàleg en assumptes comercials i d'inversió, i un altre acord per a la cooperació en el comerç de serveis i l'economia digital.
També ha signat un Memoràndum d'Enteniment (MoU) amb l'empresa Envision pel qual es compromet a liderar una inversió de mil milions de dòlars per al desenvolupament d'una planta de producció d'electrolizadores a Espanya per a la producció d'hidrogen verd.
Aquests MoU forma part dels vuit acords que s'han signat en aquest viatge tant amb institucions com amb entitats privades, en els àmbits del comerç i les inversions, la cultura i l'educació, així com la ciència i el desenvolupament verd.
Presència d'empreses espanyoles en Xinesa
El viatge va finalitzar amb la visita al clúster empresarial tecnològic espanyol de Kunshan, a la província de Suzhou. Aquesta ciutat alberga un parc industrial en el qual tenen les seves plantes de producció moltes empreses nacionals instal·lades a la Xina. Van visitar les instal·lacions de Mondragón Internacional, Fagor Arrasate i Gestamp.
Avui dia, més de 600 empreses espanyoles operen al país asiàtic, abastant sectors d'alt valor afegit com a serveis financers, infraestructures, tecnologies de la informació, tecnologia industrial avançada i agroalimentari.
Relacions comercials i inversió bilateral
El comerç entre Espanya i la Xina ha crescut substancialment al llarg de l'última dècada. En 2023, els intercanvis de béns entre els dos països van superar els 50.000 milions d'euros.
En l'actualitat, Espanya és la 5º economia de la UE que manté majors fluxos comercials amb el gegant asiàtic.
Per la seva banda, la inversió directa espanyola a la Xina va sumar 4.760 milions d'euros, mentre que la inversió xinesa a Espanya va superar els 11.000 milions d'euros. Aquesta interacció es reflecteix en la significativa presència d'empreses xineses a Espanya i d'empreses espanyoles a la Xina.