La Secretaria d'Estat de Comerç va encarregar un estudi que analitzés en profunditat els possibles efectes del Brexit en l'economia espanyola. Per a això, els autors van utilitzar un model d'equilibri general computable capaç de capturar els impactes directes i indirectes del Brexit sobre un ampli nombre de sectors productius de béns i serveis.
Davant l'elevat nivell d'incertesa sobre l'acord, es van considerar quatre escenaris diferents. En tots ells, el Brexit tindria conseqüències negatives per al PIB i l'ocupació a Espanya, així com per al comerç i la inversió estrangera directa que l'economia espanyola emet i rep. La sortida del Regne Unit suposarà l'aparició de traves als fluxos tant comercials com d'inversió directa, de major o menor intensitat segons l'escenari contemplat, i tindrà efectes negatius sobre les principals variables econòmiques.
La caiguda del PIB oscil·laria entre el -0,64%, en l'escenari més negatiu de sortida sense acord, i el -0,32%, en un Brexit tou. L'estudi destaca que l'impacte del Brexit vindria explicat fonamentalment per l'augment previst de les barreres no aranzelàries i de les barreres a la inversió directa, mentre que l'efecte de les barreres aranzelàries seria menor. cal assenyalar que els resultats als quals arriba l'estudi són consistents amb les estimacions d'altres estudis previs. La contracció que experimentaria l'economia espanyola seria similar a la de la resta de la Unió Europea, però, molt inferior a la qual es produiria en el Regne Unit, que perdria el seu accés preferent a un enorme mercat.
L'estudi mostra que l'impacte del Brexit sobre els diferents sectors d'activitat seria heterogeni i alguns sectors concrets sofririen un xoc més intens. L'anàlisi quantifica l'impacte sobre producció, exportacions i importacions de 22 sectors.
En interpretar els resultats, és important tenir en compte que les xifres de l'estudi són una bona aproximació a l'impacte previsible, però han de ser preses amb cautela, especialment al nivell més desagregat, ja que tot model es recolza en suposats que simplifiquen notablement la realitat econòmica.
Les estimacions d'aquest estudi es van realitzar al febrer de 2020, abans que es conegués l'elevat impacte econòmic de la Covid-19. Els seus resultats continuen, en general, sent vàlids, però perdrien validesa si l'actual crisi provoca canvis significatius i duradors en la nostra estructura econòmica i els nostres fluxos comercials i d'inversió.
Gràcies pels vostres comentaris.