Acords multilaterals

El Tractat de la Carta de l'Energia (TCE) és un acord multilateral de protecció d'inversions signat per Espanya per protegir les inversions nacionals en el sector de l'energia en multitud de països i les inversions estrangeres a Espanya.

Manté les característiques habituals d'un Acord de protecció d'Inversions.

D'altra banda, el Conveni OCDE de Lluita contra la Corrupció compromet als països signataris a introduir les modificacions legals necessàries per poder castigar els actes de suborn a funcionaris públics estrangers realitzats pels seus nacionals, amb la finalitat d'aconseguir un benefici irregular en la realització d'activitats econòmiques internacionals.  A més estableix recomanacions a les empreses per prevenir l'encobriment d'algunes despeses en els registres comptables i el blanqueig de diners.

Carta de l'Energia

Per a més informació, pot consultar el Tractat Carta de l'Energia

Conveni OCDE de Lluita contra la Corrupció

Els països de l'OCDE van adoptar en 1997 el Conveni de Lluita contra la Corrupció d'Agents Públics Estrangers en les Transaccions Comercials Internacionals (també conegut com a “Conveni Anticohecho”), que al costat de la Recomanació revisada de 2009 per reforçar la lluita contra la corrupció de funcionaris públics estrangers en les transaccions comercials internacionals i els seus Annexos (Guies de bones pràctiques) i la Recomanació de 2009 sobre mesures fiscals per reforçar la lluita contra la corrupció de funcionaris públics estrangers en les transaccions comercials internacionals, són els instruments de l'OCDE que obliguen als països membres a lluitar contra la corrupció d'agents públics estrangers, tipificant-se alhora el blanqueig de diners com a delicte connex al de corrupció (aquests textos poden consultar-se en el fullet informatiu que figura al final d'aquesta mateixa pàgina).

El Conveni té com a objectiu assegurar una lliure competència, no viciada per pràctiques corruptes. Aquest objectiu s'ha traduït en el compromís, assumit pels països signataris, d'introduir les modificacions legals necessàries per poder castigar els actes de suborn a funcionaris públics estrangers realitzats pels seus nacionals, amb la finalitat d'aconseguir o conservar un contracte o un altre benefici irregular en la realització d'activitats econòmiques internacionals.

Aquest Conveni, ha estat subscrit fins avui per 41 països: els 34 membres de l'OCDE (Alemanya, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Canadà, Xile, Corea, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estats Units, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Israel, Islàndia, Itàlia, Japó, Luxemburg, Mèxic, Noruega, Nova Zelanda, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, República Eslovaca, Suècia, Suïssa i Turquia), més Argentina, Brasil, Bulgària, Colòmbia, Letònia, Rússia i Sud-àfrica.

El Conveni estipula obligacions per als països en quatre aspectes:

  • Penal: El Conveni estableix l'obligació de definir com a delicte i castigar el suborn realitzat per a l'obtenció d'algun contracte internacional. Aquest instrument també sanciona la complicitat.
  • Comptable: Estableix recomanacions a les empreses per prevenir l'encobriment d'algunes despeses en els registres comptables. Se sancionen les omissions, alteracions, frau i falsificacions de registres, comptes, estats financers i llibres amb el propòsit d'ocultar el suborn.
  • Blanqueig de diners: El detectar un pagament de suborn il·legal relacionat amb transaccions internacionals és suficient per provocar l'aplicació de la legislació contra el blanqueig de capitals perquè aquests pagaments puguin ser confiscats.
  • Assistència legal mútua: Si s'utilitzen canals financers internacionals per ocultar o realitzar el suborn internacional, el Conveni obliga als països signataris a proveir el suport legal oportú, a més d'establir provisions relatives a l'extradició.

Per a més informació poden consultar el següent fullet informatiu, coeditat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i el Ministeri de Justícia, i titulat Conveni de l'OCDE de lluita contra la Corrupció – Informació per a les empreses espanyoles amb activitats a l'estranger [PDF]”.

A més poden informar-se tant sobre el Conveni, com sobre la denúncia d'actes o pràctiques de corrupció en transaccions comercials internacionals a la pàgina web del Ministeri de Justícia així com en la seva secció OCDE - Lluita contra la Corrupció.