- Consulta
- Tancada
- Rang de la Norma:
- Reglament Comunitari
- Caràcter de la consulta:
- Normatives
- Tipus de participació
- Consulta pública prèvia
Resumen
De conformitat amb l'Acord del Consell de Ministres de 23 de febrer de 2021 per a la millora del procés de negociació i incorporació del dret de la Unió Europea a l'ordenament jurídic intern, es procedeix a sotmetre a consulta la Proposta de Reglament del Parlament Europeu i del Consell relatiu a les patents essencials per a normes i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2017/1001 del Parlament Europeu i del Consell.
La interacció entre les patents i les activitats de normalització és important per a la innovació i el creixement econòmic. Les normes garanteixen el funcionament de tecnologies complexes, la interoperabilitat entre productes, així com la corresponent difusió d'aquestes tecnologies a empreses i consumidors. Les patents, en canvi, protegeixen la tecnologia del titular corresponent, que té el dret legal de limitar o impedir l'ús d'aquesta tecnologia, i triar com i a qui concedir llicències. Aquesta interacció entre ambdues s'origina en el si de les organitzacions de normalització. Així, perquè una norma contingui tecnologia protegida mitjançant drets de patent, els titulars d'aquests drets, a més d'aportar una declaració d'esencialidad –que, d'altra banda, es basen en autoavaluacions del titular, no estan subjectes a control per un organisme independent- han de subscriure un compromís de concedir llicències sobre les seves patents en condicions FRAND. Si el titular de la patent assumeix el compromís de concedir llicències en condicions FRAND, no pot rebutjar la concessió de llicències d'ús de la seva patent a qualsevol interessat (“executor” o “implementador”) que estigui disposat a ser licenciatario en aquests termes. Acceptat el compromís FRAND pel titular de la patent, aquesta es converteix en essencial (PEN o patent essencial per a la norma) per fabricar productes o prestar serveis conforme a la norma en la qual està integrada. No obstant això, amb freqüència existeixen acusacions creuades entre els titulars de PEN i els executors. D'una banda, els primers defensen que els seus drets són contínuament vulnerats per executors que no participen en negociacions de bona fe per a la concessió de llicències. Per un altre, els segons acusen als titulars de PEN d'aplicar unes regalies de concessió de llicències excessives, amb patents poc sòlides. Els litigis i els retards en les negociacions sobre les condicions FRAND entre executors i titulars de PEN poden, en última instància, retardar l'ús generalitzat de les tecnologies normalitzades clau, la qual cosa al seu torn podria obstaculitzar el desenvolupament dels productes interconnectats a Europa i acabar afectant a la competitivitat econòmica de la Unió.
Objectius de la norma
La proposta pretén: i) Garantir que els usuaris finals, incloses les petites empreses i els consumidors de la UE, es beneficiïn de productes basats a les últimes tecnologies normalitzades a preus raonables; ii) Fer de la UE un lloc atractiu per a la innovació i el desenvolupament de normes; i iii) Garantir que tant els titulars com els executors de SEPs (standard essential patents, per la seva denominació en anglès) de la UE innovin en la UE, fabriquin i embenen productes en la UE i siguin competitius al mercat global. En concret, l'objectiu és facilitar les negociacions per a la concessió de llicències de SEP, tant als titulars com als executors, reduint les incerteses actuals sobre el nivell d'exposició a les SEP (executors) i sobre els guanys derivats de les activitats de recerca i desenvolupament (titulars de les SEP); amb el que també es reduiran els costos de transacció.
Termini de remissió
Termini per presentar al·legacions des del dia divendres, 30 de juny de 2023 fins al dia dijous, 27 de juliol de 2023
Presentació d'al·legacions
Les al·legacions podran remetre's a l'adreça de correu: consultaSEPS@oepm.es
Només seran considerades les observacions en les quals el remitent estigui identificat.
Amb caràcter general les respostes es consideraran no confidencials i, en conseqüència, de lliure difusió. Les parts de la informació que es desitgi que siguin considerades confidencials hauran de ser específicament assenyalades i delimitades en el propi text, motivant les raons d'aquesta qualificació.